Aronija

Aronija [Aronia Melanocarpa L.] je biljka iz porodice ruža, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Sredinom osamdesetih godina pokusno se počela uzgajati u Bugarskoj te u skandinavskim zemljama. U našem podneblju je vrlo pogodna za uzgoj budući da nema opasnosti od štetnika ni prirodnih bolesti, odnosno, moguće ju je uzgojiti bez upotrebe kemijskih sredstava za zaštitu. Za uzgoj aronije pogodni su svi tipovi tla, a odlikuje je i iznimna otpornost na niske temperature zbog čega je poznata i pod nazivom “sibirska.borovnica”.

Plodovi aronije obiluju vitaminima (A, C, B-grupa, E… ), željezom, kalcijem, kalijem, biofenolima, taninima i brojnim drugim tvarima koje djelotvorno djeluju na ljudski organizam i imunitet. Razina antioksidansa u plodovima aronije jedna je od najviših ikad zabilježenih.
Znanstveno je dokazano da konzumacija zrelih plodova aronije pospješuje cirkulaciju krvi, rad jetre i štitnjače, smanjuje količinu šećera u krvi, pomaže kod glavobolja, pojave žučnih kamenaca i umanjuje probavne tegobe.
Plodovi aronije imaju slatkasto-kiselkasti i trpki okus, te su pogodni za preradu u sokove, marmelade, džemove, kompote, likere, vina i rakije, a konzumirati se mogu i svježi i sušeni
U ponudi Rasadnika Hadrović možete pronaći:
  • vogodišnje,
  • trogodišnje
  • i četverogodišnje sadnice aronije.
Za sve informacije, savjete i upite slobodno nas kontaktirajte.